Sıfırdan Kendi Siteni Nasıl kurarsın #2 – WordPress kurulumu

wordpress-logo-stacked-rgb

Bir önceki yazıda siteyi host edecek sunucuyu kurmuştuk. Şimdi sıra bu sunucuda bir web sitesi barındırmaya geldi. Burayı olabildiğince basit anlatacağım yani bu yazıda tek ip üzerinde birden çok alan adı barındırma gibi meselelere girmeyi düşünmüyorum, o üçüncü yazının konusu olacak.

Web sitesi dediğimiz olay basitce sunucunun size gönderdiği bir text dosyasından ibaret. Bu dosya web tarayıcıya neyi nereye koyacağını nasıl bir görüntü oluşturacağını anlatır ve belirli standartlarda yazılır. Bu standartları burada anlatacak değilim tabi :D gidin kendiniz öğrenin 😛. Şimdi dedik ya sunucu tarayıcıya bir text dosyası gönderir diye. Peki nerede bu dosya? Sunucuya göre değişebilecek olsada bizim sunucumuzda ön tanıtımlı olarak sunucunun /var/www/html dizininde olacak. Buraya web sitenin dosya ağacını kurarsanız sunucunun ip adresi veya alan adını yazdığınız anda server size index.html adlı dosyayı gönderir (index.php vs.de olabilir tabi ama index önemli :) )

Neyse efenim şimdilik bu kadar bilin yeter, biz buraları geçelim ve en çok kullanılan içerik yönetim sistemi olan wordpress'i kuralım sunucuya -üçüncü yazıda bunlara boğaciğim sizi nihahahaha- ilk olarak yapmamız gereken şey https://tr.wordpress.org/ adresinden en son wordpress sürümün indirmek hadi bi koşu indirin gelin.

Hah indi mi? Güzel. Şimdi yurttaşlar, romalılar! indirdiğimiz zip dosyasının içende wordpress diye bir klasör var bunu uygun bir yere çıkartın ve ftp istemcinizi açın -tercihen filezilla- (hatırlarsanız sunucuyu kurarken bir ftp server yazılımıda kurmuştuk. Bu sayede kolayca dosya yönetimi yapacağız. Ha ben manyağım terminalden yapacam diyorsanız oda olumlu :D ) ftp istemci ile sunucunuza bağlanın ve /var/www/html  dizinine gidin.

Ben kendi sunucumda wordpress'i başka bir dizine attım çünkü kendi yaptığım site var indexde. Siz direkt olarak wordpress dosyasının içindekileri seçip ana dizine yani /var/www/html dizini içine atın. Bu işlemden sonra artık ftp ile işimiz kalmadı.

Sunucunun ip adresini yazarak direkt olarak wordpress kurulum sayfasına ulaşacağız.

ama önce yapmamız gereken bir iki adım var şimdi ilk olarak wordpress için bir veri tabanı oluşturmalıyız. Bunun için webmini kullanacağız. Webmine ulaşmak için sunucununipadresi:10000 yazıyoruz ve login oluyoruz. (ssl kullanmıyoruz sitede bu nedenle uyarı gelirse önemsemeyin.) login oldukdan sonra Sunucular>MySQL Veritabanı Sunucusu>Yeni bir veritabanı oluştur yolunu izleyin ve bir database oluşturun. istediğiniz adı verebilirsiniz ben wordpress demeyi tercih ettim. Geri kalan kısımları boş bırakın ve oluştur deyip çıkın. İŞimiz bitti artık wordpress'i kurmaya geçebiliriz.sqlwebmin

Sitenizin ip adresini girdiğinizde aşağıdaki ekranla karşılaşacaksınız buraya devam diyin ve asıl yere geçin.wpstart

şimdi aşağıdaki ekranı, resimdeki gibi düzenleyin sunucuyu kurarken kullandığınız sql parolasını giren ve göndere tıklayın tebrikler artık wordpress kurulu bir sunucunuz var :) güle güle kullanın.

wpadimiki

Bir daha ki yazıda sunucuya alan adı bağlamayı, birden çok alan adını tek ip adresi üzerinde barındırmayı ve vpn sunucusu kurmayı anlatacağım esen kalın 👋

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

RTL-SDR ile Amatör Telsizciliğe bir Dinleyiş :)

Yeni Başlayanlar İçin Linux Rehberi

Pilot v-pen (varsity) Kullan-at Dolmakalem Nasıl Doldurulur?