Sıfırdan Kendi Siteni Nasıl Kurarsın

Merhabalar,

Bilgisayarla ilgilenen herkes ömrünün bir döneminde kendi sitesi olsun istemiştir. Belki zamansızlıktan belki de bilemediği için bu konu üzerinde fazla duramamıştır. Bu yazıda biraz daha temelden girerek sıfırdan bir linux sunucu üzerine nasıl kendi sitenizi kurabileceğiniz anlatmayı planlıyorum. Bu sayede hem bir server'in nasıl yönetileceğini öğrenebileceksiniz hem de web sitelerinin arka planı hakkında bilgi sahibi olacaksınız.
Sunucu  Nedir?

Öncelikle temel bir konudan başlayalım. Web sunucusu nedir? Bir web sunucusu aslında sizin bilgisayarınız gibi bir bilgisayardır. Bu sunucu bilgisayarlarlar çeşitli yazılımlar vasıtasıyla size hizmet verirler, bu yazılımlar özgür ve ücretsiz olabildiği gibi kapalı ve para ile satılan şeyler olabilir. Özgür sunucu yazılımlarına örnek olarak: Apache, nginx'i verebilirizi (daha büyük ve ayrıntılı liste için buraya tıklayın.) kapalı olarak'da microsoft'un IIS'inin örnek olarak sunabiliriz. Bunları öğrendikden sonra isterseniz bir web server'in nasıl kurulduğunu ve yönetildiğini anlatacağım bölüme geçelim.
Bir sunucunun kurulumu ve yönetimi.

Bu anlatımda üzerinde Ubuntu kurulu bir Linux makine kullanacağım sizde Debian ve diğer Debian tabanlı dağıtımlarda aynı adımları izleyerek, kendi sunucunuzu kurabilirsiniz.

Ubuntu'nun standart sürümünü kullandığınızı var sayarak anlatıma başlıyorum. Ben dünyada en çok tercih edilen sunucu yazılımlarından apache'yi kullanarak bir LAPM server (Linux, Apache, Mysql, PHP) kurulumu gerçekleştireceğim. Bu işlem için öncelikle digitalocean adlı
kuruluşdan aylık beş dolara bir vps kiralayarak işe başlıyorum.  Bu işlem için DO web sitesinden bir hesap açıp sizden istenen bilgileri doldurdukdan sona create droplet seçeneği ile yeni bir sanal makina yaratmamız gerekiyor. Eğer buraya kadar tamamsa devam edelim.

Şimdi bizden yaratacağımız makinanın özelliklerini seçmemiz isteniyor. Ben beş dolarlık seçeneği seçip, frankfurt lokasyonu üzerine Ubuntu 16.04 bir sunucu kuracağım siz bu adımları kendi isteğinize göre şekillendirebilirsiniz. Ayarları yapıp create dedikten sonra yeni makinamız oluşturulacak. Makina oluştukdan sonra ssh kullanak bağlanmamız gerekiyor.



Bu iş için sistemin root şifresine ihtiyacımız var. Droplet oluşduktan sonra şifresi e-mail adresinize gönderilecek bu şifre ile makinamıza giriş yapacağız. Windows altında makinaya bağlanmak için putty yazılımını kullanıyoruz. puttyde resimde gösterdiğim gibi makinanın ip adresini yazın ve open deyin.

Verdiği uyarıya yes deyip geçin. sizden login için isim isteyecek oraya kullanıcı adı olarak root yazın şifre email adrtesinize gelmiş olacak.  siteme giriş yaptıkdan sonra ilk iş olarak sizden yeni bir şifre belirlemeniz istenecek buraya kendinize uygun bir şifre verin. Buraya kadar işlemleri tamamladıysanız artık sisteme eriştiniz sıra sisteme yazılımları kurmaya geldi.

Yazılımları kurmak ve gerekli düzenlemeleri yapmak.


Bu işlem için terminale bir kaç kod girmemiz gerekiyor.

Sırasıyla şu kodları girin:
sudo apt-get update sudo apt-get install apache2

eğer bu işlem başarıyla tamamlandıysa tarayıcınızın adres çubuğuna makinanızın ip adresini yazdığınızda apache'nin “It works!" sayfasını görmeniz gerekiyor. Ama işimiz daha bitmedi şimdi diğer yan yazılımları kuralım. Sırasıyla aşağıda verdiğim tüm kodları terminale yapıştırın.
mysql kurulumu:

sudo apt-get install mysql-server libapache2-mod-auth-mysql php5-mysql

sudo mysql_install_db

sudo /usr/bin/mysql_secure_installation

php kurulumu:

sudo apt-get install php5 libapache2-mod-php5 php5-mcrypt

ftp server kurulumu:

sudo apt-get install vsftpd

ftpserver konfigürasyonu:

bu işlem için önce ftp sunucusunun konfigürasyon dosyasını açalım
sudo nano /etc/vsftpd.conf

Bu dosya içerisinde değiştirmemiz gereken bir kaç ayar var. dosya içindeki ayarları aşağıdaki gibi değiştirin.
anonymous_enable=NO

local_enable=YES

write_enable=YES

chroot_local_user=YES

Bu işlemlerden sonra sıra geldi sunucuyu bir arayüzle yönetebilmek için gerekli olan yazılımı kurmaya. yazılımın adı webmin bu yazılım sayesinde sunucudaki neredeyse herşeyi bir web arayüzü ile yönetebiliyoruz. Bu yazılımı kurabilmek için ilk olarak yazılımın deb paketini sunucuya indirmemiz gerekiyor. Aşşağıdaki kodu aynen yazın.
wget http://downloads.sourceforge.net/project/webadmin/webmin/1.791/webmin_1.791_all.deb

bu kod ile webminin deb paketini sunucuya indirdik şimdi onu kuralım

sudo dpkg -i webmin_1.791_all.deb yazarak bu işlemi gerçekleştirelim eğer sunucuda eksik paketler olduğu yazıyor ve webmin kurulamadıysa isimlerini sudo apt-get paket ismi şeklinde yazarak sunucuya kurun tekrar webmini kurmayı deneyin.

Başarılı şekilde webmin kurulumu yaptıysak artık tarayıcınızın adresbarına sunucunuzun ip adresi:10000  yazarak kontrol arayüzüne ulaşabilirsiniz.




işte bu kadar şimdilik temel hatlarıyla bir sunucu kurduk bir daha ki yazıda da bu sunucuda bir web sitesini nasıl host edebiliriz kısmını anlatacağım :)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

RTL-SDR ile Amatör Telsizciliğe bir Dinleyiş :)

Yeni Başlayanlar İçin Linux Rehberi

Pilot v-pen (varsity) Kullan-at Dolmakalem Nasıl Doldurulur?