Windows 10 Yaklaşırken Bilmeniz Gerekenler

Microsoftun son ve en yeni windows'u, windows 10'un çıkmasına az bir süre kaldı 29 Temmuz'da çoğu kişinin bilgisayarına inmeye başlamış olacak. Fark ettiyseniz herkesindemedim çünkü herkes 29 Temmuz'da windows 10u hemen indiremeyecek. Windows 10 sırayla gelecek yani 29 Temmuz'da windows 10 güncellemesini almazsanız endişe etmeyin bir yada iki gün sonra gelecektir. Güncellemeyi hemen alamayışınızın nedeni Microsoftun yaklaşık 1 milyar tane güncelleme alacak cihaz bulunduğunu açıklaması. Düşünsenize 1 milyar bilgisayarın bir sunucuya bağlanıp yaklaşık 4 GB boyutunda bir dosyayı indirmeye çalıştığını sunucudan dumanlar çıkması çok uzun sürmezdi sanırım :)

Başka bir meselede her ne kadar uzunca bir süre test edilmiş olsada yeni çıkan bir yazılım yada işletim sistemi herzaman sorunlu olur. (Hatta bu yüzden linux'da dağıtımlar yazılımların her zaman en yeni değil bir kaç sürüm önceki kararlı halini kullanırlar.) Biraaz beklemekte fayda  var hemen geçmeyin bırakın insanlar sizin için bir iki hafta test etsinler. En iyi yol bu emin olun üstelik firmalar hala windows 10 için sürücülerini hazırlamadılar. Bir de directx 12 geliyor diye boşuna sevinmeyin henüz directx 12 destekli oyun yok yani directx 12 ile yapılan oyunlar çıkana kadar 11 ile devam sonuç olarak bir performans artışı yok oyunlarda :)

windows-10-logo-08_story

Ha illa ben ilk olacam deneyecem diyorsanız ve hatta şuanda hali hazırda bir windows 10 developer preview kullanıcısıysanız. Yeni sürüm size gelecek ama size tavsiyem sıfırdan kurulum yapmanız olacak. windows 10 developer preview sürümünden geçiş yaparsanız sistemde kalacak dosyalar canınızı sıkacaktır.

Son olarakta şu bedavalık ve developer preview konusuna bir açıklık getirelim bildiğiniz gibi windows 10 hali hazırda lisanslı windows kullanıcılarına bedava olarak gelecek ve yine lisanslı olarak kullanmaya devam edeceksiniz. Korsan kullanan arkadaşlarada gelecek ama lisanssız olarak kullanacaklar yani windows 10 yine korsan olacak :) korsan arkadaşlar unutmasın microsoft ticari bir kuruluş size bedava windows vermez, microsoftun tek derdi herkes windows 10'a geçsin ama nasıl geçerse geçsin. Ayrıca birde developer preview konusu var burada şöyle bir durum var bu windows deneme süreci hiç bitmeyecek ve developer preview kullanan arkadaşlar windows 10u bedava kullana bilecek ama her şeyin bir bedeli var... Evet bedava ama microsoft sizi test kobayı olarak kullanacak buda şu demek bir gün gelen bir güncellemeden sonra bilgisayarı açamayabilir hatta tüm dosyalarınızı kaybedebilirsiniz ve bu kimsenin umrunda olmaz. Tamam belki yenilikler ilk developer preview kullanıcılarına ulaşacak en güncel sürüme sahip olacaklar ama test kobayı olmak bana göre değil dostlar hem ön deneme sürümünde yazdığınız herşeyin microsofta direk gittiğini unutmayın yani işletim sistemi bir keylogger aslında...windows-10-hero

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

RTL-SDR ile Amatör Telsizciliğe bir Dinleyiş :)

Yeni Başlayanlar İçin Linux Rehberi

Ubuntu 20.04 ile Linux Deneyimim Üzerine Bir Deneme