Pilot v-pen (varsity) Kullan-at Dolmakalem Nasıl Doldurulur?

Efenim kalem severlerin bildiği gibi pilotun piyasada yaklaşık 20 TL civarında satılan ve ucunu (bu fiyat segmenti için ) benim ve bir çok kişinin çok beğendiği bir dolma kalemi var. Bu güzel kalemin ismi Pilot V-pen, Amerika'da varsity olarak da geçiyor. Kalemin ucu ne kadar güzel olsada doldurulabilir olmaması kalbimizde bir yara bırakıyor :? e tabi doğası itibariyle dolma kalemler mürekkebi çok çabuk biten şeyler, v-pende bir istisna değil. Dilimizde "dolma kalem" olarak geçen bir kalemi her seferinde bitirip atıp 20 TL fiyatla yenisini almak pek çevreci ve cüzdan dostu bir seçim değil.


Kalemi bittiğinde atmak yerine biraz uğraşmak pahasına istediğimiz mürekkep ile yeniden doldurmak mümkün. Böyle hem her seferinde yeni kalem almayarak sadece mürekkep masrafıyla uzun süre kalemi kullanmaya devam edebiliriz, hem de dolma kalem mürekkebi dünyasının renk cümbüşü içerisinden, istediğimiz renk mürekkebi kullanabilir hale geliriz. V-pen ilginç bir şekilde diğer dolma kalemlerin aksine neredeyse bütün murekkeplerle gayet iyi anlaşıyor. Tabi şimdi neden bu kadar uğraşalım gerçek bir dolmakalem alıp geçerim diye düşünüyor olabilirsiniz, ama dediğim gibi kullananlar bilir kalemin ucu bu fiyat segmentindeki bir kalem için çok güzel, üstelik bozulsa bile üzülmeyeceğiniz bir kalemi günlük olarak kullanmak, yüzlerce lira para verilmiş bir dolma kalemi günlük kullanmaktan daha mantıklı bana kalırsa :D  Şimdi bu kadar anlattık sizleri daha fazla sıkmadan gelelim nasıl yapılır kısmına.

Peki Nasıl Yapılır?


Bu kalemi doldurmak için iki yol var. Birincisi kalemin nib diye tabir edilen uç kısmını bir peçeteyle sarıp çıkartmak ve gövde içinde kalan haznenin içine mürekkebi bir şırınga vasıtasıyla doldurmak ve nib kısmını geri takmak. Fakat bu pek iyi bir yol değil zira bir kaç kez bu şekilde çıkar tak yaptıktan sonra kalem plastiği yorulacak ve kırılıp, bozularak akıtma yapacak. Ve kalemi çöpe atmak zorunda kalacaksınız.



Diğer yöntem ise ufak bir araç yapmayı gerektiren basınçla doldurma taktiği. Bu yöntem kalemi daha uzun süre kullanmak ve ucunu korumak için daha güvenilir bir yol. Araç sözü sizi korkutmasın bir 2.5cc şırınga ve 4 santimlik şeffaf plastik borudan bahsediyorum, bunları yerel eczane ve hırdavatçıda rahatlıkla bulabilirsiniz. Tek yapmanız gereken borunun bir ucuna şırınga diğer ucuna kalemin ucunu takıp, şırınga pistonuna ufak çekme ve itme harektleri uygulamak suretiyle hazne içinde basınç değişimi yaratarak mürekkebin kaleme dolmasını sağlamak, bu yöntem ile kalemi onlarca kez doldurabilirsiniz. Nasıl olduğu linkini koyduğum videoda detaylıca gösteriliyor, izlemenizi tavsiye ederim.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

RTL-SDR ile Amatör Telsizciliğe bir Dinleyiş :)

Yeni Başlayanlar İçin Linux Rehberi

Ubuntu 20.04 ile Linux Deneyimim Üzerine Bir Deneme